Suojellaan Stansvik

Metsää tuhoava rakentaminen on keskeytetty toistaiseksi

Helsingin hallinto-oikeus antoi toimeenpanokiellon 2.1.2024, eikä rakennustöitä voida täten jatkaa ennen uusia hallinnollisia päätöksiä.

Pysymme valmiudessa kunnes alue on virallisesti suojeltu. Lue kiistan historiasta tai seuraa tilanteen kehittymistä tältä sivulta, instagramista, tiktokista ja facebookista.

Stansvikin luonnonmetsä monimuotoinen kaupunkiluonto­ympäristö

Ainutlaatuinen tammien, vaahteroiden, koivujen, kuusten, haapojen ja mäntyjen lähimetsäkeidas kantaa lukuisten uhanalaisten lajien, kuten liito-oravien ja lepakoiden sekä uhanalaisten luontotyyppien kasvualustassa.

Itämeren rantoja

Karuja kallioita

Lehtoja ja kankaita

Korpia ja Nevoja

Metsästä on löydetty esimerkiksi harvinaista lahokaviosammalta, joka viihtyy vanhoissa tasaisen kosteissa mestissä.

Tällaisia maapuita olen nähnyt vain Inarissa Saamenmaalla.

Aino Juvonen Luontoliiton metsäryhmästä Helsingin Sanomissa 21.10.2023
Uhanalainen sammal noin kymmenen metriä suunnitellusta tiestä.
Tulkoon kadut aitoin toispuolen—kallioilla, metsässä & rannassakin.

Luonnonsuojelualue

Vaikka Stansvikin äärimmäinen kärki on jo suojeltu, ekosyteemi ei tulisi kestämään sihen verrattaen todella suuren ympäröivän metsäalueen kaatamista ja jäljelle jäävän valjastamista puistomaiseksi kaupunkilaisten virkistysalueeksi. Tällä hetkellä metsä on vielä oikea metsä, jossa liikkuu eläimiä; kaupungin suunnitelmilla jäljelle jää vain muutamia ihmisille muokattuja polkuja parhaille näköalapaikoille.

Stansvikin Kartanoalue Kulttuurihistoriallisesti merkittävä kaupunkiympäristö

Vaikka Kruunuvuorenrannan vanhat huvilat ovat jo palaneet karrelle, seisoo Stansvikin kartano tiluksineen yhä pystyssä. Monipuolinen rakennettu ympäristö tarjoaa ikkunan paitsi kartanoelämään, myös kaupunkiluonnon, teollistumisen ja yhteisöllisen työläisliikehdinnän historiaan; Kaupungin työväenliikkeen virkistyskäytössä rakennuksissa on juhlittu, majoituttu, ne ovat olleet myös.

Kaupunkiviljelmät ovat edelleen aktiivisina, kesäsiirtolamökkikulttuuri on kukoistanut Vanhassakylässä vuodesta 1953 ja uudessakylässä vuodesta 1957.

Helsingin kaupungin omistama tilukset, joista vuokralaiset lähteneet jyrkästi nostettujen vuokrien myötä ja tilat ränsistyvät käyttämättöminä.

Historiallisiin rakennuksiin hyvin säilyneen luontoympäristön keskelle sopisi esimerkiksi kaupunkilaisten luontokeskus ja työläisluokan historiaa tutkivaa toimintaa; kesäsiirtolamökkejä, tanssiaisia, perinnerakentamista, omavaraista permakulttuuria, villi- ja lähiruokaravintola ravintola-opiskelijoiden kesätyöprojektiksi.

Nuorisovaja
Keltsi, tapahtumatila

Itäinen Satama, venevaja

Läntinen Ranta

Rantarakennuksessa toimi vielä muutama vuosi sitten aikaisemmin ravintola ennen kaupungin tilojen myyntiyritystä; kartanoa vuokrattiin häiden ja muiden juhlien järjestämiseen. Kaupungin epäonnistunutta myyntiyritystä

Läntinen veneranta
Uimaranta
Saunarakennus

“Kaupungin oman strategian mukaan arvokkaimmat luontoalueet tulee suojella. Myös kansainväliset monimuotoisuustavoitteet velvoittavat siihen, että luonnonmetsät suojellaan. Me teemme tavallaan täällä sen työn, mikä olisi kaupungin päättäjien velvollisuus. Metsä on nyt julistettu suojelluksi kaupunkilaisten päätöksellä”

— Aino
Tutustu meihin ja osallistu toimintaan!