Menetettävänä mahdollisuus uniikkiin kaupunkiluontoympäristöön
Kruunuvuorenrannasta olisi mahdollista suojella yli 50 hehtaaria metsää
Myöhäinen kaupungistuminen ja rauhallinen kasvu on säilyttänyt Helsingin kaupunkiympäristön merkittävän vihreänä ja luonnonmukaisena globaalisti pääkaupunkeja tarkasteltaessa. Helsingin olisikin mahdollista profiloitua aidosti luonnonmukaiseksi ja sopusointuisaksi kaupungiksi; sellaiseksi suunnannäyttäjäksi, joka varjelee erityislaatuista ja herkkää kaupunkiluonnon symbioosia toteuttaessaan arvokkaan kunniallista modernia kaupunkisuunnittelupolitiikkaa: avointa, osallistavaa, luontevaa, uusiutuvaa ja paikallista.
Kehitys olisi oodi erilaisille kaupunginosaidentiteeteille: luonnollisia pinnanmuotoja mukailevaa, vehreyttä vaalivaa, paikallisia erityispiirteitä kunnioittavaa ja historiasta ammentava, joka tarjoaa tiiviisti rakennettuja palvelurikkaita korttelikeskuksia jotka hiljalleen sulautuvat monimuotoiseen vapaaseen luontoon.
Siis täysikäännös nykyisenlaiseen pääoman voittoja tavoittelevaan, mielikuvituksettomaan ja suunnittelupöydillä tapahtuvaan koneistoituneeseen malliin verrattuna, joka luo lähinnä kalliita ja geneerisiä elementtilaatikkorykelmiä mihin tahansa. Rikkomattoman luontoalueen tuoma lisäarvo uudisrakennusalueen välittömässä ympäristössä on räikeä ylenkatse päättäjiltä; kaunis, vehreä, paikallinen ja monimuotoinen kaupunkiympäristö on merkittävä investointi kaupungin, kaupunkilaisten, vierailijoiden ja maan hyvinvointiin. Erityisesti nyt, kun olemme yhteiskuntana heräämässä ilmastonmuutokseen ja luontokatoon, ja tulevaisuudessa etsimme kaikki ratkaisuja näihin kysymyksiin.
— è
Epäonnistunut kaupunkistrategian toimeenpano
ekososiaalisesti kunniallinen ja kiinnostava kaupunkiluontoympäristö
Kasvun paikka on ollut Helsingin kaupungin virallinen strategia vuosille 2021-2025. Siinä on merkittäviä maalailuja ekososiaalisesti tavoitteellisesta kehityksestä, joka rakentaisi modernia, kestävää kaupunkia. Nämä teot eivät kuitenkaan konkretisoidu päätöksenteon ontuessa koneiston rattaissa ja pääoman pyrkiessä nopeisiin voittoihin mitäänsanomattomalla tuntemattomalla rakennustoiminnalla.
Arvokas rakennemuutos
Tavoittelemme laajempaa arvorakenteellista muutosta; toimia rohkeaan, kestävään, edistykselliseen ja sosiaaliluontoarvoiltaan merkitykselliseen luontokaupunkisuunnitteluun, jossa elävä ja rakennettu muodostavat tosisiaan tukevan kukoistavan symbioosin. Kutsumme kaupunkilaisia vaatimaan tekoja varjellaaksemme pohjoisen mannersaaristomaiseman—erilaiset niityt, kedot, suot, sammaleet, kivet, kannot, juuret, maat, mannut ja metsät.
Kaupunki lopettaa metsiin ja luontokohteisiin rakentamisen kaavoittamisen, jo rakennettuja alueita hyödynnetään paremmin; kehitetään olevaa levittäytymisen sijaan.
Päätöksenteko uudistetaan kohti läpinäkyvää, osallistavaa, paikallista, yhteisöllistä ja elämänarvoista eetosta, joka kehittäisi kyläalueidentiteettien ympäristöä saaristomaisemassa
Kaupunki avaa julkisia tiloja kaupunkilaisten käyttöön ja hoivattavaksi luottaen myös kulutuksesta riippumattomaan arvoon
“Kaupungin oman strategian mukaan arvokkaimmat luontoalueet tulee suojella. Myös kansainväliset monimuotoisuustavoitteet velvoittavat siihen, että luonnonmetsät suojellaan. Me teemme tavallaan täällä sen työn, mikä olisi kaupungin päättäjien velvollisuus. Metsä on nyt julistettu suojelluksi kaupunkilaisten päätöksellä”