Suojellaan Stansvik

Huomio! Hakkuiden on suunniteltu jatkuvan joulukuussa 2024 ilman reflektointia tilanteesta tai vaihtoehtokaavan esittelemistä ratkaisuista. Toimi! Pidä asiaa esillä, ota yhteyttä päättäjiin vaatien keskustelua vaihtoehtokaavasta ja paikallislähtöisestä kaupunkisuunnittelusta.

Helsingin kaupunki on toteuttamassa Stansvikinpolun rakentamisen, joka seurailee jo olemassa olevaa Stansvikin tietä, kuitenkin kulkien siitä sivussa vanhalla liito-oravienkin käyttämällä lehtoalueella, vaatien puiden kaatamista. Hakkuita on suunniteltu joulukuulle. Tämä osuus kuuluu puistosuunnitelman piiriin, ei uuteen asemakaavaan. Lue lisää Stansvikinpolun rakentamisesta

Stansvikin alueen laajempaan kiistaan liittyen, Helsingin hallinto-oikeus antoi toimeenpanokiellon 2.1.2024, eikä rakennustöitä voida täten jatkaa ennen uusia hallinnollisia päätöksiä.

Olemme valmiudessa hakkuiden alkamisen varalta, pysy sinäkin kartalla esimerkiksi instagramissa, facebookissa tai tiktokissa seuraamalla.

Stansvik
Helsinki
luonnon­mukainen vaihto­ehto­
kaava

Vaihtoehtokaava keskittää rakentamisen jo ihmistoiminnan varaamille alueille, tiivistäen ja käyttäen joutomaita. harmonisemman toteutuksen kaupunkikuvassa rakentaen mielenkiintoista sataman ympärille keskittyvää kantakaupunkilaista toimintaympäristöä, selkeää identiteettiä vanhan öljysataman kyljessä. Kaava huomioi ja vaalii luonnonllisia ja kaupunkihistoriallisia erityispiirteitä kekseliäällä tavalla rakentaen harmoniaa elinvoimaisen tiiviin kaupunginOsaIdentiteetin mielenkiintoista, ja ajankestävää kaupunkiympäristöä.

Kaava mahdollistaa luonnon säilyttämisen rajoittamatta suunniteltuja tavoitteita liittyen asutuksiin, palveluihin & kouluympäristöön
  1. Suunnilleen sama määrä asutusta ilman metsän tuhoamista; kantakaupunkimaisempi Haakoninlahden tie ja asuinrakennusten avoin ryhmittely kohti metsää luontoa rajaavien umpikortteleiden sijaan
  2. Huomattavasti suurempi yhtenäinen lähimetsä päiväkoti/koulurakennukselle sen sijantia tontilla muuttamalla.
  3. Suuri virkistysalue, luonnonmukainen ranta-alue ja esteetön luontopolku.
  4. Palvelut sijoitetaan satamaan rakentaen merellistä saaristokeskustaa sataman ympärille.

Vaihtoehtokaavassa asuntorakentaminen sijoittuu Koirasaarentien ja Haakoninlahdenkadun varteen metsättömälle kallioalueelle. Liikuntakortteli ja koulu on sijoitettu uudelleen niille varatulle alueelle niin, että katurakentamistarvetta metsäiselle alueelle niiden taakse ei tule. Pelastustiet on sijoitettu osaksi koulun pihaa, kuten nykyään usein tehdään. Keskustakortteli on vaihtoehtokaavassa sijoitettu Haakoninlahti 2 -kaavassa osoitetulle meritukikohta-alueelle, joka on tällä hetkellä täyttömaata.

Asukasmäärän muutos vaihtoehtokaavassa on voimassa olevaan Stansvikinkallion ja Kruunuvuorenrannan keskuskorttelien asemakaavoihin verrattuna vain 26 asukasta vähemmän ja Stansvikinkallion uudelleenarvioitava osa mukaan luettuna 886 asukasta vähemmän. Yhteensä vaihtoehtokaava ehdottaa 1534 uutta asukasta Stansvikiin.

Stansvikin metsän rantaan kaavaillun massiivisen rantabulevardin ja uimarannan sijaan vaihtoehtokaava ehdottaa rantaan esteetöntä, Lammassaaren tapaan pitkospuita pitkin kulkevaa luontopolkua, mikä suojelisi metsänpohjaa kulumiselta yhä suositummaksi käyvällä virkistysalueella.

Tutustu vaihtoehtokaavaan

Lähiluonnon puolustajat leimataan usein kaiken rakentamisen vastustajiksi. Halusimme tehdä näkyväksi sen, että tässäkin tapauksessa asukkailla on näkemyksiä siitä, miten rakennettu ympäristö ja lähiluonnon vaaliminen voidaan sovittaa yhteen. Halusimme toimia näiden näkemysten välittäjinä ja antaa vaihtoehdon luontokatoa aiheuttavalle kaupunkisuunnittelulle. Ilmasto- ja ympäristökriisin aikana elonkirjoa tukevan suunnittelun edistäminen tuntuu välttämättömältä. Rakennusalalla on tärkeää päästä toteuttamaan käytännössä luontokadon sekä hiilipäästöjen radikaalia vähentämistä. Vaihtoehtokaavatyö antoi meille tilaisuuden puuttua siihen konkreettisella tavalla.

You Tell Me:n jäsenet

Eikö Helsingin kaupunki voisi nielaista ylpeytensä ja työskennellä yhdessä tämän mainion ehdotuksen tehdeiden fiksujen henkilöiden kanssa. Onkohan näiden muka-kaupunkisuunnittelijoiden päissä muuta mitään muuta kuin ummehtunutta virastoilmaa ja pölypunkkeja, Kysynpähän vaan? Ihan vaan Tavan pöyristynyt Kansalainen

Menetettävänä mahdollisuus uniikkiin kaupunkiluonto­ympäristöön

Kruunuvuorenrannasta olisi mahdollista suojella yli 50 hehtaaria metsää

Alueen kaavoja on tehty vuosien saatossa useissa osissa, ja lainvoimaisia kaavoja on alueella päivitetty melko nopeasti kaavan voimaantulon jälkeen. Osa Stansvikinkallion asemakaavasta on uudelleenarvioitavana, ja viimesyksyisten hakkuiden yhteydessä mediahuomion kohteeksi nousseen noron vuoksi laki velvoittaa tekemään koulutontille ja uimarantasuunnitelmiin muutoksia. Edellä mainittujen muutospaineiden valossa vaihtoehtokaavan ehdottamat kaavamuutokset jo voimassa oleviin kaavoihin eivät vaikuta mahdottomilta.Ihan selvä peli! ekososiaalisesti kunniallinen ja kiinnostava kaupunkiluonto­ympäristö

Kasvun paikka

Helsingin kaupungin kaupunki­strategian (2021-2025) epäonnistunut toteutus

Kasvun paikka on ollut Helsingin kaupungin virallinen strategia vuosille 2021-2025. Siinä on merkittäviä maalailuja ekososiaalisesti tavoitteellisesta kehityksestä, joka rakentaisi modernia, kestävää kaupunkia. Nämä teot eivät kuitenkaan konkretisoidu päätöksenteon ontuessa koneiston rattaissa ja pääoman pyrkiessä nopeisiin voittoihin mitäänsanomattomalla tuntemattomalla rakennustoiminnalla.

Ilmastonmuutoksen ohessa on edennyt toinen maapallon ja luonnon rajallisuuden ilmentymä, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja lajien kato. Luonnon monimuotoisuus ja monipuolisuus ovat arvokkaita itsessään ja myös elintärkeitä ihmisten henkiselle ja fyysiselle terveydelle. Monimuotoisuuden taloudellinenkin merkitys on alettu tiedostaa paremmin.

Kaupungistuminen toimii luonnon kannalta myönteisenä voimana, koska kaupungeissa on helppo elää ilmaston ja ympäristön kannalta kestävää elämää. Siksi kaupungin päätöksissä on ajateltava niiden vaikutusta luontoon, niin lähellä kuin välillisten vaikutusten kautta kauempana. Helsingillä on esimerkiksi suuri vastuu Itämeren tilasta ja sen suojelusta, ja Helsinki voi vaikuttaa omien luonto- ja metsäalueidensa tilaan monimuotoisuutta tukevalla tavalla.

Kasvun Paikka—Helsingin kaupungin kaupunkistrategia 2021-2025

Hopealaakso on 150 lapsen päiväkoti merellisessä Kruunuvuorenrannassa. Lähiluonto on yksi tärkeä oppimisympäristömme ja kävelyetäisyydellä löytyy monipuolisia luontoalueita sekä liikuntapuisto tähän tarkoitukseen.

Päiväkoti Hopealaakso, Helsingin kaupungin verkkosivut (lainattu 25.10.2023)

Kaikkialta Kruunuvuorenrannasta on korkeintaan muutaman sadan metrin matka merenrantaa kiertäville ulkoilureiteille tai luontopoluille. Luonnonmaisema vaihtelee kalliometsästä rantaniittyihin ja saaristoluotoihin. Luontopoluilla jylhät kalliot ja laaksojen lehdot vuorottelevat.--Lähes erämaahenkisen alueen keskellä on kallion kainaloon jo tuhansia vuosia sitten jäänyt Kruunuvuorenlampi, joka rantoineen on merkitty luonnonsuojelualueeksi.

Helsingin Kaupunki / Uutta Helsinkiä rakentamassa / Kruunuvuorenranta (lainattu 14.10.2023)

Arvokaan toiminnallinen rakennemuutos

Tavoiteltavissa tulisi olla laajempi arvorakenteellinen muutos; toimia rohkeaan, kestävään, edistykselliseen ja sosiaaliluontoarvoiltaan merkitykselliseen luontokaupunkisuunnitteluun, jossa elävä ja rakennettu muodostavat tosisiaan tukevan kukoistavan symbioosin.

  1. Kaupunki lopettaa metsiin ja luontokohteisiin rakentamisen kaavoittamisen, jo rakennettuja alueita hyödynnetään paremmin; kehitetään olevaa levittäytymisen sijaan.
  2. Päätöksenteko uudistetaan kohti läpinäkyvää, osallistavaa, paikallista, yhteisöllistä ja elämänarvoista eetosta, joka kehittäisi kyläalueidentiteettien ympäristöä saaristomaisemassa
  3. Kaupunki avaa julkisia tiloja kaupunkilaisten käyttöön ja hoivattavaksi luottaen myös kulutuksesta riippumattomaan arvoon

Myöhäinen kaupungistuminen ja rauhallinen kasvu on säilyttänyt Helsingin kaupunkiympäristön merkittävän vihreänä ja luonnonmukaisena globaalisti pääkaupunkeja tarkasteltaessa. Helsingin olisikin mahdollista profiloitua aidosti luonnonmukaiseksi ja sopusointuisaksi kaupungiksi; sellaiseksi suunnannäyttäjäksi, joka varjelee erityislaatuista ja herkkää kaupunkiluonnon symbioosia toteuttaessaan arvokkaan kunniallista modernia kaupunkisuunnittelupolitiikkaa: avointa, osallistavaa, luontevaa, uusiutuvaa ja paikallista.

Kehitys olisi oodi erilaisille kaupunginosaidentiteeteille: luonnollisia pinnanmuotoja mukailevaa, vehreyttä vaalivaa, paikallisia erityispiirteitä kunnioittavaa ja historiasta ammentava, joka tarjoaa tiiviisti rakennettuja palvelurikkaita korttelikeskuksia jotka hiljalleen sulautuvat monimuotoiseen vapaaseen luontoon.

Siis täysikäännös nykyisenlaiseen pääoman voittoja tavoittelevaan, mielikuvituksettomaan ja suunnittelupöydillä tapahtuvaan koneistoituneeseen malliin verrattuna, joka luo lähinnä kalliita ja geneerisiä elementtilaatikkorykelmiä mihin tahansa. Rikkomattoman luontoalueen tuoma lisäarvo uudisrakennusalueen välittömässä ympäristössä on räikeä ylenkatse päättäjiltä; kaunis, vehreä, paikallinen ja monimuotoinen kaupunkiympäristö on merkittävä investointi kaupungin, kaupunkilaisten, vierailijoiden ja maan hyvinvointiin. Erityisesti nyt, kun olemme yhteiskuntana heräämässä ilmastonmuutokseen ja luontokatoon, ja tulevaisuudessa etsimme kaikki ratkaisuja näihin kysymyksiin.

Kestämätöntä kaupunki­kehitystä

Meneillään oleva ekologinen katastrofi tarvitsee korjaavia toimia eri suunnilla, luonnon päälle rakentavat suunnitelmat ovat muutettava

Kaavan uudelleenarvioinnin ulkopuolelle rajattiin pohjoispuolen reunimmaisia alueita (joille tulevista tonteista oli jo tehty rakennusvaraukset), näitä tontteja palvelevat tiet sekä tulevaa palvelukorttelia ympäröiviä alueita. Stansvikia tulisi kuitenkin käsitellä uniikkina yhtenäisenä, historiallisena ja luonnonmukaisena säilyneenä kokonaisuutena, jota hoivata ja vaalia, ei halkoa irrallisiksi riekaleiksi. Ikiaikainen ekosysteemi tarvitsee tilaa, ei sitä voi nakertaa reunoilta köyhdyttämättä ympäristöämme.

Kruunuvuorenrannassa on valtava paine rakentamiselle: asunnoille, koululle, varhaiskasvatukseen ja muille palveluille. Kannatamme rakentamista alueen reunoille ja jo aikaa sitten louhitulle öljysataman alueelle. Alkuperäinen kaavaesitys kohtelee aluetta vain pohjana elementtisuunnittelulle ilman mitään ymmärrystä luonnollisesta seesteisestä elinympäristöstä. Tiet ovat räikeasti ylimitoitetut ja ne tuhoavat aivan tarpeettomasti valtavat määrät metsää sekä pitkän kauniin ranta-alueen, joka niin ikään pienentää tulevalle opetuskompleksille varatun lähimetsän vain nimelliseksi puukaistaleeksi joka johtaa metsään.

Kaupungin oman strategian mukaan arvokkaimmat luontoalueet tulee suojella. Myös kansainväliset monimuotoisuustavoitteet velvoittavat siihen, että luonnonmetsät suojellaan. Me teemme tavallaan täällä sen työn, mikä olisi kaupungin päättäjien velvollisuus. Metsä on nyt julistettu suojelluksi kaupunkilaisten päätökselläAino On käsittämätöntä, että katusuunnitelmaa aletaan toteuttaa, vaikka uudelleenarviointi on kesken. Katutyöt on selvästi mitoitettu tulevia kerrostaloja ajatellen, vaikka päätöksenteko niiden toteutumisesta on kesken. Olisi tärkeää, että korvaamattomalle metsäluonnolle ei tehtäisi korjaamatonta vahinkoa uudelleenarvioinnin ollessa kesken.Leo

Kutsumme kaupunkilaisia vaatimaan tekoja varjellaaksemme pohjoisen mannersaaristomaiseman—erilaiset niityt, kedot, suot, sammaleet, kivet, kannot, juuret, maat, mannut ja metsät.

Osallistu