Suojelemme Stansvikia

Toimeenpano keskeytetty ja kielletty

Helsingin hallinto-oikeus 2.1.2024

Kaupunki ilmoitti 2.11.2023 töiden toistaisesta keskeytyksestä. Helsingin hallinto-oikeus antoi 2.1.2024 toimeenpanokiellon, joten rakennustöitä ei voida jatkaa ennen uusia hallinnollisia päätöksiä. Pysymme luonnollisesti valmiudessa kunnes Stansvik virallisesti suojeltu.

Osallistu suojelemaan Stansvik

Kansalaisliike kutsuu mukaan jokaisen, joka kunnioittaa alueen eloa rakennetun kaupungin kupeessa. Tehtävää on jokaiselle sekä ennen hakkuita että hakkuiden käynnistymisen jälkeen.

Kansanliike on muodostunut puolustamaan Stansvikin metsäaluetta. Liike koostuu monista eri taustoista tulleista yksityishenkilöistä, jotka ovat eri tavoin mukana toiminnassa. Liike toimii ilman selkeää hierarkista rakennetta ja kaikilla on mahdollisuus kehittää sen toimintaa ja toimintatapoja. Kaikki liikkeen toimijat sitoututuvat väkivallattomuuteen; emme vahingoita ihmisiä, luontoa tai materiaa.

Vetoa

Allekirjoita adressi suojelun puolesta.

Stansvikinkallion asemakaava saatiin palautettua arviointiin luontoarvojen takia. Uudelleenarviointi on nyt valmistelussa, joten on erittäin hyvä hetki ottaa yhteyttä Helsingin kaupunkiin, Kaupunginhallitukseen, Kaupunginvaltuustoon tai omaan edustajaasi stansvikin puolesta—toivomme että uudelleenarvioinnissa Stansvikinkallion luonto saa tunnustuksen ja säästyy rakentamiselta.

Vaikka kaavan uudelleenarviointi on vielä kesken, kaupunki kuitenkin päätti aloittaa rakentamisen Stansvikinkallion reuna-alueille vedoten niistä jo tehtyihin rakennusvarauksiin. Me haluamme suojella Stansvikin kokonaisuudessaan, joten myös tästä voi olla yhteydessä em. tahoihin ja lisäksi varauksia tehneisiin yrityksiin: YIT, PEAB ja ATT. Kaupunkiympäristölautakunnassa ehdotettiin vihreiden Amanda Pasasen toimesta Stansvikin Rantakadun toteuttamista säästäen paremmin puustoa, tätä vastaan äänestivät kokoomus-, perussuomalais-, demari- ja rkp-edustajat; ehdotus hävisi. Näiden puolueiden valtuutteuihin vetoaminen olisi tärkeää.

Hakkuiden mahdollisesti jatkuessa?

Oleskele, kävele tai retkeile metsässä

Osoittamaan mieltäsi metsässä tai metsän puolesta

Kutsu ihmisiä mukaan ja levitä tietoa

Tue mielenosoittajia ja heidän leiriään

Auta leirin ylläpidossa tuoden esimerkiksi ruokaa

Tutustu alueeseen ja jaa tunnisteella #suojellaanStansvik ja #standForStansvik.

Metsäleiri

Leireille

Erilaisia leirejä on mökkialueen ympäristön metsän keskellä, jonne kulku metsäpolkuja pitkin parkkialueelta. Leirissä oleskellaan teltoissa sekä meille varatuissa mökeissä.

Pieni osa liikkeen toimijoista on leiriytynyt Stansvikin metsään protestoimaan hakkuita—mukaan voi tulla päiväksi tai useammaksi, poiketa pikaisesti osoittamaan tukea tai ryhtymällä aktiiviseksi leiriläiseksi.
leiri-info

Mitä leirillä voi tehdä?

Seurata tilanteen etenemistä aitiopaikalta

Tutustua ja nauttia monimuotoisesta luontoalueesta

Vaikuttaa liikkeen toimintaan ja toimintatapoihin

Osallistua ruoka- ja vesihuoltoon

Valokuvata ja tehdä mediasisältöjä

Vaikuttaa eri toimijoiden suuntaan

Mitä tuoda mukana jos liittyy leiriin?

Alueella ei ole enää talvikauden tultua juoksevaa vettä, mutta sähköt ja mökeissä lämmitys. Alueella on yksi ulkohuussi.

Tukilista

Vieraile Stansvikissa

Saavu Herttoniemestä Yliskylän läpi, bussi 87 & 88, pysäkki Haakoninlahdenkatu; tai lautta kauppatorin kupeesta Meritullintorilta Kruunuvuorenrantaan. Saavu Stansvikin Uudenkylän parkkipaikalle, jonne löydät kulkemalla Stansvikintietä 800 metriä Koirasaarentien ja Stansvikintien risteyksestä, käänny oikealle Uusikylä-kyltin kohdalta.

Saavutettavuus

Stansvikintie on leveä, hieman kuoppainen valaisematon hiekkatie, jota voi kulkea myös autolla. Metsäpolut ovat hyvin epätasaisia, kapeita, kuoppaisia ja juurisia. Metsäympäristöstä löytyy hiekkarantaa, kaupungin ja luontopolkuja, Mökkeihin ja terassaille on yleensä portaat ja ovet ovat kapeahkoja. Mökkialuetta eikä polkuja ole valaistu. Mökkialueen lähellä on puuhuussi, esteetön muovihuussi muutama sata metriä parkkipaikalta.

#Suojellaan Stansvik

Erilaisten kaupunkilaisten pelastusliike

“Kaupungin oman strategian mukaan arvokkaimmat luontoalueet tulee suojella. Myös kansainväliset monimuotoisuustavoitteet velvoittavat siihen, että luonnonmetsät suojellaan. Me teemme tavallaan täällä sen työn, mikä olisi kaupungin päättäjien velvollisuus. Metsä on nyt julistettu suojelluksi kaupunkilaisten päätöksellä”

Aino, Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanjan aktiivi
Osallistu—/toimi!