#suojellaanStansvik #standForStansvik

Vaadimme ikiaikaisen uhanalaisen luonnonmetsän hakkuiden pysäyttämistä ja kestävää kaupunkikehitystä, joka ei edistä luontokatoa.

Hakkuut pysäytetty toistaiseksi! Metsän kaato alkoi torstaina 26.10.2023, erityisluvan tarvitsevasta norosta ja turvallisuudesta piittaamatta. Torstaina 2.11. Helsingin Kaupunki ilmoitti hakkuiden pysättämisestä toistaiseksi. Poliisin ja kaupungin toimintaa tutkitaan poliisin toimesta. Vaikka tällä hetkellä ei akuuttia vaaraa, olemme valmiudessa hakkuiden jatkumiseen. Seuraa tilannetta ja tutustu osallistumisvaihtoehtoihin.
Hakkuunäyttely 5.-12.11.2023

Yhteistaidenäyttely Stansvikin alueella avoinna ympäri vuorokauden. Mukana 24 taideteosta eri taiteilijoilta ja ryhmiltä. Tutustu katalogiin »

Osallistu Stansvikin Pelastamiseen

Kansalaisliike kutsuu mukaan jokaisen, joka kunnioittaa alueen eloa rakennetun kaupungin kupeessa. Tehtävää on jokaiselle sekä ennen hakkuita että hakkuiden käynnistymisen jälkeen.

Kansanliike on muodostunut puolustamaan Stansvikin metsäaluetta. Liike koostuu monista eri taustoista tulleista yksityishenkilöistä, jotka ovat eri tavoin mukana toiminnassa. Liike toimii ilman selkeää hierarkista rakennetta ja kaikilla on mahdollisuus kehittää sen toimintaa ja toimintatapoja. Kaikki liikkeen toimijat sitoututuvat väkivallattomuuteen; emme vahingoita ihmisiä, luontoa tai materiaa.

Vetoa

Allekirjoita adressi suojelun puolesta.

Stansvikinkallion asemakaava saatiin palautettua arviointiin luontoarvojen takia. Uudelleenarviointi on nyt valmistelussa, joten on erittäin hyvä hetki ottaa yhteyttä Helsingin kaupunkiin, Kaupunginhallitukseen, Kaupunginvaltuustoon tai omaan edustajaasi stansvikin puolesta—toivomme että uudelleenarvioinnissa Stansvikinkallion luonto saa tunnustuksen ja säästyy rakentamiselta.

Vaikka kaavan uudelleenarviointi on vielä kesken, kaupunki kuitenkin päätti aloittaa rakentamisen Stansvikinkallion reuna-alueille vedoten niistä jo tehtyihin rakennusvarauksiin. Me haluamme suojella Stansvikin kokonaisuudessaan, joten myös tästä voi olla yhteydessä em. tahoihin ja lisäksi varauksia tehneisiin yrityksiin: YIT, PEAB ja ATT. Kaupunkiympäristölautakunnassa ehdotettiin vihreiden Amanda Pasasen toimesta Stansvikin Rantakadun toteuttamista säästäen paremmin puustoa, tätä vastaan äänestivät kokoomuslaiset, perussuomalaiset, demarit ja rkp:läiset; ehdotus hävisi. Näiden puolueiden valtuutteuihin vetoaminen olisi tärkeää.

Mitä tehdä, jos hakkuut alkavat?

Oleskele, kävele tai retkeile metsässä

Osoittamaan mieltäsi metsässä tai metsän puolesta

Kutsu ihmisiä mukaan ja levitä tietoa

Tue mielenosoittajia ja heidän leiriään

Auta leirin ylläpidossa tuoden esimerkiksi ruokaa

Leirille

Pieni osa liikkeen toimijoista on leiriytynyt Stansvikin metsään protestoimaan hakkuita—mukaan voi tulla päiväksi tai useammaksi, poiketa pikaisesti osoittamaan tukea tai ryhtymällä aktiiviseksi leiriläiseksi.

Mitä leirillä voi tehdä?

Seurata tilanteen etenemistä aitiopaikalta

Tutustua ja nauttia monimuotoisesta luontoalueesta

Vaikuttaa liikkeen toimintaan ja toimintatapoihin

Osallistua ruoka- ja vesihuoltoon

Valokuvata ja tehdä mediasisältöjä

Vaikuttaa eri toimijoiden suuntaan

Mitä tuoda mukana jos liittyy leiriin?

Ruokaluvälineet & ruokailuastia

Tarpeeksi lämmintä vaatetta, vedenpitävät kengät

Makuupussi & makuualusta

Teltta, tai varmista etukäteen että mökeissä tilaa

Taskulamppu

Hammasharja & hygieniavälineet

Alueella ei ole enää talvikauden tultua juoksevaa vettä, mutta sähköt ja mökeissä lämmitys. Alueella on yksi ulkohuussi.

Millaista tukea leirille voi tuoda?

Vettä

Ruokaa

Herkkuja

Polttopuita

Vanhoja lakanoita tai muita kylttimateriaaleja

Muuta tukea

Seuraa meitä

Instagramissa (suojellaanStansvik), TikTokissa (suojellaan.stansvik) ja Facebookissa.

Voit seurata myös Kaadetaan Kaava, ei metsää -kampanjaa Facebookissa ja instagramissa sekä Luontoliiton Metsäryhmää Instagramissa ja Facebook.

Vieraile

Tutustu alueeseen ja jaa tunnisteella #suojellaanStansvik ja #standForStansvik.

Saavu Stansvikiin

Herttoniemestä Yliskylän läpi, bussi 87 & 88, pysäkki Haakoninlahdenkatu; tai lautta kauppatorin kupeesta Meritullintorilta Kruunuvuorenrantaan. Saavu Stansvikin Uudenkylän parkkipaikalle, jonne löydät kulkemalla Stansvikintietä 800 metriä Koirasaarentien ja Stansvikintien risteyksestä, käänny oikealle Uusikylä-kyltin kohdalta.

Leireille

Leirejä on mökkialueella metsän keskellä, jonne kulku metsäpolkuja pitkin parkkialueelta. Leirissä oleskellaan teltoissa sekä meille varatuissa mökeissä.

Saavutettavuus

Stansvikintie on leveä, hieman kuoppainen valaisematon hiekkatie, jota voi kulkea myös autolla. Metsäpolut ovat hyvin epätasaisia, kapeita, kuoppaisia ja juurisia. Mökkeihin ja terassaille on yleensä portaat ja ovet ovat kapeahkoja. Mökkialuetta eikä polkuja ole valaistu. Mökkialueen lähellä on yksi ulkohuussi ja muutaman sadan metrin päästä parkkipaikalta yksi esteetön bajamaja.

Historia

Stansvikin metsää on puolustettu jo 21 vuotta kansalaisvaikuttamisen keinoin. Stansvikin tilanteeseen tuli käänne kaksi vuotta sitten, kun kaupunkimetsiä puolustavan kampanjoinnin myötä asia alkoi saada paljon julkisuutta. Alueen rakentamista vastustettiin laajasti. Lopulta Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ottaa Stansvikinkallion asemakaavan uudelleen arviointiin metsäluonnon arvojen näkökulmasta. Kaupungin luontoselvitykset ovat edelleen kesken.